Yettel fondacija

Yettel fondacija je osnovana u martu 2007. godine sa željom da se pomogne u rešavanju određenih izazova sa kojima se suočava srpsko društvo. Iz tog razloga Fondacija inicira i podržava projekte koji nude delotvorna, održiva i razvojna rešenja na teritoriji cele Srbije. Pažnja Yettel fondacije, usmerena je pre svega ka razvoju digitalnih rešenja u oblasti obrazovanja, socijalne inkluzije društveno ugroženih grupa, kulture i umetnosti, kao i zaštite životne sredine.

Konkurs "Zamisli sve" je namenjen podršci društveno odgovornih projekata humanitarnih i nevladinih organizacija, institucija i fondacija registrovanih u Srbiji.

"Kroz ovaj konkurs želimo da podržimo organizacije koje imaju ideju i jasan plan za prevazilaženje nekog društvenog izazova, ili promenu koja može da unapredi određeni segment društva. Akcenat projekata potrebno je staviti na oblasti delovanja Yettel fondacije, a to su obrazovanje, socijalna inkluzija društveno ugroženih grupa, kultura i umetnost i zaštita životne sredine. Uz finansijsku podršku, naša kompanija sa pobednicima konkursa gradi partnerski odnos i unosi neophodne resurse, kako bi projekti bili uspešno realizovani", izjavila je Milica Begenišić, menadžerka Yettel fondacije.

Tema konkursa je #ZamisliSve, kojom Yettel motiviše inovativna i održiva rešenja koja za cilj imaju prevazilaženje aktuelnih društvenih izazova i stvaranje lepše budućnosti.

2021. godine Yettel fondacija ulazi u trinaestu godinu poslovanja, sa više od 200 projekata realizovanih u saradnji sa 300 partnera. Svaki projekat je, osim novčane podrške, dobio i mogućnosti korišćenja potencijala osnovne delatnosti Yettel-a , kao i angažovanje zaposlenih.

Gradska organizacija slepih Beograda

Gradska organizacija slepih Beograda (GOSB) je nevladina, neprofitna organizacija koja je osnovana 1947. godine i od tada pruža podršku i pomoć slepim i slabovidim osobama sa područja grada. Radi na njihovoj sveukupnoj zaštiti i ublažavanju posledica invaliditeta.

Stručni tim GOSB članovima pruža psiho-socijalnu podršku, daje neophodne informacije i upućuje članove na odgovarajuće institucije i ustanove shodno potrebi.

Salon za masažu "Biosana" kao deo GOSB već dugi niz godina uspešno posluje i ostvaruje dobre rezultate. U salonu rade slepi i slabovidi diplomirani fizioterapeuti koji svojim znanjem i stalnim unapređivanjem tehnika pružaju izvrsnu masažu.

Dnevni centar je prostor u kom se održavaju različite manifestacije, tribine, predavanja, obuke kao i zabavni sadržaji kao što su razne proslave, žurke i okupljanje članova.

Koji su najveći problemi sa kojima se suočavaju slepe i slabovide osobe?

  • Obrazovanje (primena zakona o inkluzivnom obrazovanju, nastavna sredstva, knjige na Brajevom pismu, pristup obrazvonim objektima, prevoz i kretanje)
  • Psihosocijalne prepreke (negativni stavovi okruženja, neinformisanost, ignorisanje i netolerancija)
  • Arhitektonsko - tehničke barijere (nedostatak taktilnih staza, parkinga i zvučnih semafora, izmet kućnih ljubimaca, nepropisno parkirana kola, bilbordi, rashladni uređaji, uske ulice, stubovi postavljeni na sredini staza…)

Centar za kulturu Božidarac

Centar za obrazovanje i kulturu "Božidarac 1947" ili poznatije samo kao Božidarac je javna ustanova osnovana od strane gradske opštine Vračar sa dualnom delatnošću jedna je obrazovanje odraslih, a druga je kulturna.

Božidarac baštini nasledstvo NU Božidar Adžije, a takođe podržava i organizuje različite kulturne aktivnosti u cilju bogatijeg kulturnog života na Vračaru.

Događaji koje se realizuju su uglavnom predavanja, izložbe, koncerti, pozorišne predstave u okviru Pozorišta dvorište Božidarac ali i festivali različitih tema. U pogledu umetnosti centar se uglavnom bavi graničnom umetnošću nasuprot visokoj. Fokus prilikom kreiranja programa su seniori zato što je opština Vračar jedna od najstarijih opština u Srbiji.

Austrijski kulturni forum Beograd

Forum je osnovan 2001. godine kao odeljenje ambasade Austrije u Beogradu specijalizovano za kulturu.

Kulturforum koordinira i sprovodi austrijsku spoljnu kulturnu politiku u Srbiji, zajedno sa Austrijskim institutom, austrijskim bibliotekama i univerzitetskim lektorima OeAD-a. Deo je svetske mreže od 29 austrijskih kulturnih foruma u 27 zemalja kojom upravlja austrijsko Federalno ministarstvo za evropske i međunarodne poslove.

Kulturforum predstavlja kreativne aspekte Austrije, čija se dostignuća u umetnosti, kulturi i nauci zasnivaju na tradiciji i nastavljaju da ostvaruju inovacije i podržavaju razmenu i umrežavanje austrijskih i srpskih kulturnih stvaralaca.

Udruženje građana "Kruna" (Street Art Belgrade)

Udruženje građana "Kruna" osnovano je 2012. godine kao udruženje građana čiji su ciljevi podsticanje istraživanja i reformisanja umetnosti, nauke i kulture, afirmisanje mladih umetnika/ca, istraživanja i razvijanja alternativnih umetničkih formi i praksi, kao i povezivanje i saradnja umetničkih, kulturnih i naučnih institucija. Udruženje u kontinuitetu realizuje aktivnosti vezane za očuvanje i promociju ulične umetnosti.

U okviru projekta koji je aktuelan od 2012. godine pokrenuti su sajt i društvene mreže "Beogradski grafiti/Street Art Belgrade". Od oktobra 2016. godine kao sledeća faza projekta je izašla i knjiga o uličnoj umetnosti Beograda - "Street Art Belgrade". 2019. je oformljena platforma "Muzej ulične umetnosti" u okiru koje se kreira arhiva ulične umetnosti i grafita kroz fotografije i tekstove koje su autori prikupljali više od dve decenije. 2020. godine je kreirana i prva izložba u virtuelnom prostoru pod nazivom Loving Street art Belgrade.

U okviru projekta se u kontinuitetu odvija dokumentovanje ulične umetnosti na internetu, organizuju se predstavljanja srpske ulične umetnosti kroz redovno izlaganje radova i panel diskusije.

Cilj ovog projekta je da se ulična umetnost kao specifičan vid umetnosti sačuva, dokumentuje i popularizuje, kroz redovne i dugoročne aktivnosti, kako u zemlju tako i u inostranstvu.

Cilj projekta "Umetnost u prolazu" je da približi uličnu umetnost slepim i slabovidim osobama koje su isključene iz ovog vizuelnog izraza. Ukoliko imate pitanja slobodno nas kontaktirajte na e-mail: info@streetartbelgrade.com

© 2022 Street Art Belgrade. Sva prava zadržana.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram