"Na ovaj način želimo da približimo ovaj pravac savremene umetnosti slepim i slabovidim osobama i učinimo im dostupnim taj dinamičan i kreativan svet"

Ljiljana Radošević, istoričarka umetnosti

Umetnost u prolazu - 3D ulična umetnost za slepe i slabovide

Cilj projekta Umetnost u prolazu je da približi uličnu umetnost slepim i slabovidim osobama koje su do sada bile isključene iz ove oblasti umetnosti, kroz postavljanje modela murala urađenih 3D tehnologijom.

Ulična umetnost se smatra najslobodnijim vidom umetnosti koja je dostupna svima, jer bez obzira na svoj prolazni karakter, ona je na ulicama kojima svi hodamo. Ipak, iako pripada svima, ne mogu svi da je vide i dožive.

U okviru ovog projekta prvi 3D modeli murala su postavljeni povodom 15. oktobra koji se od 1992. godine obeležava u celom svetu kao Dan slepih i slabovidih osoba.

U pitanju je inovativni pristup predstavljanju ulične umetnosti i grafita jer se kreiranjem radova ulične umetnosti u 3D tehnologiji omogućava slepim i slabovidim osobama da kroz dodir upoznaju umetnička dela koja se nalaze na ulicama Beograda.

Za prva dva modele su odabrani radovi beogradskog umetnika Weedzora, koji je prisutan na ulicama Beograda od 2005. godine i između ostalog poznat po svojim radovima velikih dimenzija. Modeli su urađeni za murale koji su prepoznatljivi po elementima valjkastih formi koji formiraju strukturu glave životinja – Žirafe i Vuka. Uz 3D modele se nalazi i opis radova na Brajevom pismu kao i QR kodovi koji vode ka sajtu sa više informacija o projektu. U kontinuitetu će biti organizovane vođene ture za sve zainteresovane građane, a u planu je postavljanje 3D murala na više lokacije u Beogradu.

Autor projekta je organizacija Street Art Belgrade čiji se članovi preko dve decenija bave istraživanjem, dokumentovanjem i popularizacijom ulične umetnosti i grafita.

WEEDZOR | 3D model Žirafe

"Gradska organizacija slepih Beograda okuplja oko 2000 slepih i slabovidih osoba sa teritorije svih beogradskih opština. Samim tim je veoma važna svaka aktivnost koja doprinosi da populacija slepih ima više stvari koje može da doživi. Organizacija Street Art je pokrenula odličnu akciju da uličnu umetnost približi svima. Iskoristili smo zajednička iskustva kako bi murali bili što dostupniji. Ovo nije samo umetnička postavka, već se ovim pristupom populariše naša populacija. U okviru umetničkog dela se recimo nalazi opis dela na Brajevom pismu. Samim tim će i građanima koji nemaju problem sa vidom biti popularisano naše pismo"

Nikola Đorđević, predsednik Gradske organizacije slepih Beograda

Slepi i slabovidi

U Srbiji ima 12.000 slepih i slabovidih osoba, skoro jednak broj muškaraca i žena. Njihov položaj je težak jer imaju malo mogućnosti za unapređenje ličnog i društvenog statusa.

Slepe i slabovide osobe imaju potrebe za podrškom u ostvarivanju njihovih prava, kao i da se šira zajednica upozna sa životom i mogućnostima slepih i slabovidih osoba, kako bi mogla da im pomogne. Navešćemo neke od problema - kretanje po trotoarima i u saobraćaju (prepreke, neoznačene staze, izmet kućnih ljubimaca, saobraćajna signalizacija na pešačkim prelazima itd.).

Najčešće i najvažniji cilj je integracija slepih i slabovidih osoba u sve društvene tokove i svakodnevne aktivnosti, a kulturni život i umetnost su sastavni i važan deo toga.

WEEDZOR | 3D model Vuka

"Projekat 'Umetnost u prolazu' na inovativan i kreativan način približava uličnu umetnost slepim i slabovidim osobama. Umetnost je izraz slobode, ona spaja ljude, briše granice i prepreke. Ima veliku ulogu u stvaranju inkluzivnijeg i tolerantnijeg okruženja, čemu je Telenor fondacija posvećena od samog početka. Na taj način rušimo još jednu barijeru i pravimo korak ka boljem društvu"

Milica Begenišić, menadžerka Yettel fondacije

Realizacija i ciljevi

Projekat "Umetnost u prolazu" se realizuje u okviru konkursa Fondacije Telenor "Zamisli sve" a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Austrijskog kulturnog foruma. Partneri na projektu su Božidarac i gradska organizacija slepih Beograda.

Kompanija Voxellab koja se bavi 3D tehnologijom je radila na kreiranju prvih 3D modela murala za slepe i slabovide.

Ciljevi projekta:

  • Učiniti dostupnim uličnu umetnost slepim i slabovidim sugrađanima
  • Ukazivanje na potrebu za kreiranjem kulturnog sadržaja za slepe i slabovide
  • Informisati sugrađane i članove lokalne zajednice o uličnoj umetnosti

Fokus i održivost

Fokus projekta "Umetnost u prolazu" je da se slepim i slabovidim osobama približi ulična umetnost, ali i široj zajednici, koja će bez ograničenja moći da poseti murale.

U izboru lokacija smo se vodili između ostalog i time da budu lako dostupnu i pristupačne.

Ovo će biti dugoročni projekat i želja nam je da postavimo 3D murale na više lokacija u Beogradu i drugim gradovima u budućnosti. Takođe, u dogovoru sa jednim od najvećih street art festivala u Evropi, Calle Libre koji se svake godine održava u Beču, dogovoreno je postavljanje 3D murala na festivalu planiranom za 2022. kao vid razmene pozitivne prakse i inkluzije publike u oblasti ulične umetnosti.

Cilj projekta "Umetnost u prolazu" je da približi uličnu umetnost slepim i slabovidim osobama koje su isključene iz ovog vizuelnog izraza. Ukoliko imate pitanja slobodno nas kontaktirajte na e-mail: info@streetartbelgrade.com

© 2022 Street Art Belgrade. Sva prava zadržana.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram