WEEDZOR | Žirafa

U okviru projekta "Umetnost u prolazu" organizacije Street Art Belgrade postavljeni su prvi 3D modeli murala za slepe i slabovide osobe u Srbiji. Jedan od dva murala za koje su postavljeni 3D modeli na Vračaru je Žirafa, umetnika Weedzora. Pored 3D modela se nalazi i tekst na Brajevom pismu kao i tabla sa više informacija. 3D model se nalazi na zgradi iza Pozorišta Puž.

 

Mural

Umetnička interpretacija žirafe, urađena 2016. godine, delo je beogradskog uličnog umetnika Weedzora. On je prisutan na ulicama Beograda od 2005 - 2006. godine a najpoznatiji je po svojim paste up-ovima i nalepnicama ali i radovima velikih dimenzija koji se uglavnom nalaze na Vračaru. Njegov rad možete pratiti na njegovom Instagram profilu.

Mural umetnika WEEDZOR-a iz 2016. godine

Žirafa je, kao i ostali Weedzorovi radovi, prepoznatljiva po elementima valjkastih formi koji formiraju strukturu glave životinje. Ovi valjkasti elementi prilagođavaju se površinama na način koji ističe delove glave. Osim toga elementi su i različitih boja koje doprinose jasnijoj percepciji energije kojom odišu njegovi radovi. Iako je ova predstava omiljena među lokalcima zbog karakteristika koje je mogu svrstati u ilustraciju, ona je ipak vrhunsko dizajnersko delo koje se odlikuje balansom tretiranih površina i boja.

 

3D model

Model murala izrađen tehnlogijom 3D štampe

3D model je izradila firma Voxellab na osnovu originalnog crteža umetnika. Model je štampan ColorJet tehnologijom. Ova tehnologija je pogodna za izradu modela kod kojih je bitna višebojnost, kvalitet površina i preciznost. Često se koristi za izradu maketa, vizuelizaciju proizvoda i modela sa kompleksnom geometrijom. Mogućnost izrade 4 miliona boja na jednom modelu predstavlja trenutni vrhunac kolor 3D štampe u industriji.

Prethodna
Sledeća

Cilj projekta "Umetnost u prolazu" je da približi uličnu umetnost slepim i slabovidim osobama koje su isključene iz ovog vizuelnog izraza. Ukoliko imate pitanja slobodno nas kontaktirajte na e-mail: info@streetartbelgrade.com

© 2022 Street Art Belgrade. Sva prava zadržana.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram