WEEDZOR | Vuk

U okviru projekta "Umetnost u prolazu" organizacije Street Art Belgrade postavljeni su prvi 3D modeli murala za slepe i slabovide osobe u Srbiji. Jedan od dva murala za koje su postavljeni 3D modeli na Vračaru je Vuk, umetnika Weedzora. Pored 3D modela se nalazi i tekst na Brajevom pismu kao i tabla sa više informacija. 3D model se nalazi u dvorištu kod Sinđelićevog sokačeta.

 

Mural

Umetnička interpretacija vuka, urađena 2019. godine, delo je beogradskog uličnog umetnika Weedzora. On je prisutan na ulicama Beograda od 2005 - 2006. godine a najpoznatiji je po svojim paste up-ovima i nalepnicama ali i radovima velikih dimenzija koji se uglavnom nalaze na Vračaru. Njegov rad možete pratiti na njegovom Instagram profilu.

Mural umetnika WEEDZOR-a iz 2019. godine

Struktura glave vuka formirana je uz pomoć valjkastih elemenata koji su svojstveni ovom umetniku. Njegovi radovi su još od najranijeg perioda postali prepoznatljivi upravo zbog tih valjkastih formi, ili popularnije rečeno "glista", koje dobijaju vrlo specifične manifestacije kroz različite periode razvoja njegovog stila. Ako uporedimo radove inspirisanje ljudskim licima sa onim koje predstavljaju životinje primetićemo da su ove forme postajale kraće i punije sa više kontrastnih boja. U odnosu na prethodni period kada je umetnik koristio različite valere iste boje da bi kreirao određene forme, na vuku primećujemo tendenciju ka upotrebi što raznovrsnijih boja kako bi energija samog rada bila što očiglednija.

Na istom mestu, pre predstave vuka, stajao je rad istog umetnika sa predstavom ljudske glave koja je stilski pripadala prethodnom periodu. Nakon što je taj rad bio oštećen umetnik je iskoristio priliku da stvori nešto novo i stilski unapređeno.

 

3D model

Model murala izrađen tehnlogijom 3D štampe

3D model je izradila firma Voxellab na osnovu originalnog crteža umetnika. Model je štampan ColorJet tehnologijom. Ova tehnologija je pogodna za izradu modela kod kojih je bitna višebojnost, kvalitet površina i preciznost. Često se koristi za izradu maketa, vizuelizaciju proizvoda i modela sa kompleksnom geometrijom. Mogućnost izrade 4 miliona boja na jednom modelu predstavlja trenutni vrhunac kolor 3D štampe u industriji.

Cilj projekta "Umetnost u prolazu" je da približi uličnu umetnost slepim i slabovidim osobama koje su isključene iz ovog vizuelnog izraza. Ukoliko imate pitanja slobodno nas kontaktirajte na e-mail: info@streetartbelgrade.com

© 2022 Street Art Belgrade. Sva prava zadržana.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram