Kako smo došli do ideje za izradu 3D modela za slepe i slabovide?

Udruženje građana Street Art Belgrade (Kruna) se dugi niz godina bavi dokumentovanjem i popularizacijom ulične umetnosti. Naš cilj je da približimo uličnu umetnost široj javnosti kroz seriju radionica, izložbi, šetnji na otvorenom i predavanja. Ukoliko isključimo pripadnike subkulturne zajednice i one koji su zainteresovani za urbanu kulturu generalno, najveći deo lokalne zajednice nije uključen u ovaj umetnički pravac. Iz našeg iskustva, kada ljudima ispričate istoriju ulične umetnosti, razloge zbog kojih je ta umetnost na ulicama, motivaciju umetnika, oni počinju da razumeju i u većini slučajeva počinju da cene grafite i uličnu umetnost.

Naš cilj je da informišemo i pružimo više informacija sugrađanima i članovima naše lokalne zajednice o uličnoj umetnosti, i na taj način ih osnažimo da se i sami dalje edukuju i tako učine vidljivim ovaj vid umetnosti.

Nakon što je 2019. godine dobilo podršku Ministarstva kulture u kreiranju prve virtuelne izložbe beogradskih grafita i street art-a, udruženje Street Art Beglrade je započelo s projektom koji je trebalo da omogući pristup ovim umetničkim formama svima. I kada kažemo "svima" zaista smo mislili "svima".

Kroz realizaciju projekta počeli smo da posmatramo našu postojeću i potencijalnu publiku na drugačiji način. Kao udruženje formulisali smo novi cilj da približimo uličnu umetnost onima koji su sticajem različitih okolnosti isključeni, i to kroz virtuelnu izložbu, street art radionice za seniore i šetnje po gradu. Kroz taj proces smo shvatili da godine zaista nisu ograničavajući faktor za shvatanje i prihvatanje ove vrste umetnosti.

Rad u virtuelnoj realnosti nas je podstakao da posmatramo novu publiku na dva načina:

  • virtuelna realnost nam omogućava da prezentujemo beogradsku uličnu umetnost onima koji nisu fizički u Beogradu a baš bi voleli da se "prošetaju" pored radova, i onima koji iz bilo kog razloga ne mogu da se šetaju, bez obzira na njihove godine,
  • shvatili smo da je neophodno da se paralelno sa prezentacijom u virtuelnoj realnosti rade i prezentacije tj. predavanja na otvorenom, u samom gradu koji jeste galerija kada su u pitanju grafiti i street art. Vrlo često ova vrsta umetnosti nalazi se na mestima koja su nepristupačna, prljava, zatrpana đubretom ili na neki drugi način odvojena od svakodnevnih ruta stanovnika grada. Tada smo osvestili, ono o čemu ranije nismo razmišljali, da su određene zajednice u gradu bukvalno onemogućene da se upuste u bilo kakvu interakciju sa ovom vrstom umetnosti. Pored izazova s kojima se susreću na dnevnom nivou, a koji su na žalost sastavni deo života u Beogradu, osobe u kolicima ili sa specijalnim potrebama, slepi i slabovidi kao i najstariji sugrađani koji ne mogu da se kreću bez pomoći, suštinski nisu u mogućnosti da se susretnu sa uličnom umetnošću koja je otvorena za sve.

Od svih navedenih grupa kojima nismo bili u mogućnosti da prezentujemo uličnu umetnost najkritičnija je svakako grupa slepih i slabovidih sugrađana. Oni nisu u mogućnosti da nam se pridruže na predavanjima na otvorenom niti su u mogućnosti da posete našu izložbu putem virtuelne realnost. Tako se rodila potreba da stvorimo način koji će i njima omogućiti da se susretnu sa fantastičnim radovima i talentovanim umetnicima koje poseduje Beograd.

Cilj projekta "Umetnost u prolazu" je da približi uličnu umetnost slepim i slabovidim osobama koje su isključene iz ovog vizuelnog izraza. Ukoliko imate pitanja slobodno nas kontaktirajte na e-mail: info@streetartbelgrade.com

© 2022 Street Art Belgrade. Sva prava zadržana.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram