Projekat "Umetnost u prolazu" organizacije Street Art Belgrade u okviru kojeg se stvaraju 3D modeli murala za slepe i slabovide je predstavljen u Beču na godišnjoj Zero Project konferenciji koja se održava u zgradi Ujedinjenih Nacija.

Projekat organizacije Street Art Belgrade je prepoznat kao izuzetno inovativan i kreativan način približivanja umetnosti slepim i slabovidim osoba i izabran je da bude predstavljen u okviru zvaničnog programa konferencije koja je ove godine okupila preko 1.000 učesnika iz celog sveta.

Zero Project fondacija iz Beča je već više od 10 godina posvećena pronalaženju i deljenju inovativnih rešenja koja unapređuju svakodnevni život i prava svih osoba sa invaliditetom. Njihov predstavnik je tokom privatne posete Beogradu naišao na jedan od devet modela murala koje je Street Art Belgrade organizacija poslednje dve godine postavila u gradu i prepoznao potencijal da se projekat predstavi široj internacionalnoj publici.

U okviru saradnje sa Zero Project fondacijom postavljena su tri modela murala u samom centru Beča u Karl-Farkas parku koji su predstavljeni i u prvom austrijskom inkluzivnom vodiču kroz muzeje. Takođe, kao jedinstveni performans tokom tri dana trajanja konferencija u atrijumu zgrade UN poznata srpska umetnica Jana Danilović je oslikavala mural pod nazivom "Inkluzija". Za ovaj mural je urađen 3D model koji sadrži opis na Brajevom pismu na engleskom, a prvi put su u okviru oslikanog murala postavljeni i 3D elementi (ptice) kao sastavni deo rada. Mural i 3D model su predstavljeni na svečanom zatvaranju konferencije, a nakon toga su krenuli na turneju po galerijama širom Austrije.

Mural "Inkluzija" prikazuje univerzalnu istinu da dodir i ljubav ruše sve barijere i ostaju izvor snage za sve.

Učesnici konferencije iz Amerike, Australije, Bugarske, Izraela, Velike Britanije su pokazali veliko interesovanje za projekat i već su pokrenute prve inicijative da se projekat realiziju i u tim zemljama.

O projektu Umetnost u prolazu
Cilj projekta "Umetnost u prolazu" je da se ulična umetnost približi slepim i slabovidim osobama kroz postavljanje modela urađenih 3D tehnologijom. Modeli murala su inovativni pristup u predstavljanju ulične umetnosti i grafita jer se uz 3D tehnologiju omogućava slepim i slabovidim osobama da kroz dodir upoznaju umetnička dela koja se nalaze na ulicama Beograda. Uz radove se nalaze i opisi na Brajevom pismo koji se retko mogu naći u javnom prostoru. Prvi 3D modeli murala za slepe i slabovide su postavljeni 2021. godine povodom 15. oktobra koji se obeležava u celom svetu kao Dan slepih i slabovidih osoba, a do danas je u Beogradu postavljeno ukupno devet modela na različitim lokacijama – centar grada, Vračar i Novi Beograd.

"Uvek smo zastupali mišljenje da je ulična umetnost najslobodnija forma umetnosti i da je dostupna svima jer se nalazi na ulicama. Ipak, slepe i slabovide osobe su isključene iz ovog umetničkog izraza, zato smo se odlučili da kreiramo 3D modele murala. Na ovaj način smo hteli da radove na ulici približimo slepim i slabovidim i da skrenemo pažnju šire javnosti na potrebe ove grupe građana i njihovo uključivanje u svakodnevni život grada, a ulična umetnost je svakako važan deo toga" - izjava organizacije Street Art Belgrade. "Izuzetno smo srećni i ponosni što smo imali priliku da projekat predstavimo i realizujemo van Srbije i prenesemo svoje iskustvo internacionalnoj publici kako bi povećali dostupnost umetnosti svim članovima zajednice." – zaključuju članovi udruženja.

Umetnica Jana Danilović smatra da je ovo neprocenjiva prilika da se prikaže koliko je važno da se osvesti kako se koristi javni prostor i da ulična umetnost koju doživljavamo kao isključivo vizuelnu, može da bude i taktilna. "Ovaj projekat mi je sasvim neočekivano otvorio novo polje u umetnosti, kako u svom radu dalje da delujem kako bi se uključio i taktilan aspekt. Za većinu uličnih umetnika je veoma važan demokratski pristup umetnosti, a ispostavilo se da postoji jedna grupa ljudi koja je potpuno isključena i ovo je jedan od načina da se to ispravi." – kaže Jana Danilović

Nastup u Beču, kreiranje modela i murala je podržan od strane Zero Project fondacije, platforme Evropske Unije - Culture Moves i Goethe instituta, nacionalne plaftorme Serbia Creates zadužene za međunarodnu promociju kreativnih industrija, kao i gradske organizacije slepih Beograda.

 

Video intervju urađen za Gebardenwelt TV:
https://www.gebaerdenwelt.tv/zero-project-conference-interview-mit-kuenstlerin-jana-danilovic/

Video fajl intervjua:
https://we.tl/t-2QqAp9MH6r

Više fotografija možete naći na linku:
https://zeroproject.org/zerocon23/zerocon23-photo-wall#c1750

 

Linkovi:
https://streetartbelgrade.com/
https://umetnostuprolazu.com/
https://zeroproject.org/

https://zeroproject.org/news/article/inclusive-street-art

Disclaimer:
This work was produced with the financial assistance of the European Union. The views expressed herein can in no way be taken to reflect the official opinion of the European Union.

Cilj projekta "Umetnost u prolazu" je da približi uličnu umetnost slepim i slabovidim osobama koje su isključene iz ovog vizuelnog izraza. Ukoliko imate pitanja slobodno nas kontaktirajte na e-mail: info@streetartbelgrade.com

© 2022 Street Art Belgrade. Sva prava zadržana.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram