Projekat "Umetnost u prolazu" organizacije Street Art Belgrade u okviru kojeg se stvaraju 3D modeli murala za slepe i slabovide će biti predstavljen u Beču na godišnjoj Zero Project konferenciji koja se održava u zgradi Ujedinjenih Nacija.

Projekat organizacije Street Art Belgrade je prepoznat kao izuzetno inovativan I kreativan način približivanja umetnosti slepim i slabovidim osoba i izabran je da bude predstavljen u okviru zvaničnog programa konferencije (22.2. - 24.2.) koja okuplja preko 800 organizacija iz celog sveta.

Zero Project fondacija iz Beča je već više od 10 godina posvećena pronalaženju i deljenju inovativnih rešenja koja unapređuju svakodnevni život i prava svih osoba sa invaliditetom. Njihov predstavnik je tokom privatne posete Beogradu naišao na jedan od devet modela murala koji su u poslednje dve godine postavljeni u gradu i prepoznao potencijal da se projekat predstavi široj internacionalnoj publici.

U okviru saradnje sa Zero Project fondacijom biće postavljena tri modela murala u samom centru Beča u Karl-Farkas parku koji će se naći i u prvom austrijskom inkluzivnom vodiču kroz muzeje. Takođe, kao jedinstveni performans tokom tri dana trajanja konferencija u atrijumu zgrade UN poznata srpska umetnica Jana Danilović će oslikati mural pod nazivom “Inkluzija”. Za ovaj mural je urađen i 3D model koji sadrži opis na Brajevom pismu. Mural i 3D model će biti predstavljeni na svečanom zatvaranju konferencije, a nakon toga će krenuti na turneju po galerijama širom Austrije.

Mural "Inkluzija" prikazuje univerzalnu istinu da dodir i ljubav ruše sve barijere i ostaju izvor snage za sve.

Poslednjeg dana konferencije, u petak 24.2. u 12h biće održana i panel diskusija sa članovima organizacije Street Art Belgrade kao i sa internacionalnim učesnicima u oblasti ulične umetnosti. Panel će moći da se prati uživo preko YouTube kanala:
https://www.b2match.com/e/zero-project-conference-2023/sessions/c2Vzc2lvbjoxMzY2NDY=

O projektu Umetnost u prolazu
Cilj projekta "Umetnost u prolazu" je da se ulična umetnost približi slepim i slabovidim osobama kroz postavljanje modela urađenih 3D tehnologijom. Modeli murala su inovativni pristup u predstavljanju ulične umetnosti i grafita jer se uz 3D tehnologiju omogućava slepim i slabovidim osobama da kroz dodir upoznaju umetnička dela koja se nalaze na ulicama Beograda. Uz radove se nalaze i opisi na Brajevom pismo koji se retko mogu naći u javnom prostoru. Prvi 3D modeli murala za slepe i slabovide su postavljeni 2021. godine povodom 15. oktobra koji se obeležava u celom svetu kao Dan slepih i slabovidih osoba, a do danas je u Beogradu postavljeno ukupno devet modela na različitim lokacijama – centar grada, Vračar i Novi Beograd.

"Uvek smo zastupali mišljenje da je ulična umetnost najslobodnija forma umetnosti i da je dostupna svima jer se nalazi na ulicama. Ipak, slepe i slabovide osobe su isključene iz ovog umetničkog izraza, zato smo se odlučili da kreiramo 3D modele murala. Na ovaj način smo hteli da radove na ulici približimo slepim i slabovidim i da skrenemo pažnju šire javnosti na potrebe ove grupe građana i njihovo uključivanje u svakodnevni život grada, a ulična umetnost je svakako važan deo toga" - izjava organizacije Street Art Belgrade. "Izuzetno smo srećni i ponosni što imamo priliku da projekat predstavimo i realizujemo van Srbije i prenesemo svoje iskustvo internacionalnoj publici kako bi povećali dostupnost umetnosti svim članovima zajednice." – zaključuju članovi udruženja.

Umetnica Jana Danilović smatra da je ovo neprocenjiva prilika da se prikaže koliko je važno da se osvesti kako se koristi javni prostor i da ulična umetnost koju doživljavamo kao isključivo vizuelnu, može da bude i taktilna. “Ovaj projekat mi je sasvim neočekivano otvorio novo polje u umetnosti, kako u svom radu dalje da delujem kako bi se uključio i taktilan aspekt. Za većinu uličnih umetnika je veoma važan demokratski pristup umetnosti, a ispostavilo se da postoji jedna grupa ljudi koja je potpuno isključena i ovo je jedan od načina da se to ispravi." – kaže Jana Danilović

Nastup u Beču, kreiranje modela i murala je podržan od strane Zero Project fondacije, platforme Evropske Unije - Culture Moves i Goethe instituta, nacionalne plaftorme Serbia Creates zadužene za međunarodnu promociju kreativnih industrija, kao i gradske organizacije slepih Beograda. Turistička organizacija Srbije je pružila podršku u promociji projekta u Srbiji i Austriji.

Najavu na Zero Project sajtu možete pogledati na sledećem linku:
https://zeroproject.org/news/article/inclusive-street-art

Linkovi:
https://streetartbelgrade.com/
https://umetnostuprolazu.com/
https://zeroproject.org/

Disclaimer:
This work was produced with the financial assistance of the European Union. The views expressed herein can in no way be taken to reflect the official opinion of the European Union.

Cilj projekta "Umetnost u prolazu" je da približi uličnu umetnost slepim i slabovidim osobama koje su isključene iz ovog vizuelnog izraza. Ukoliko imate pitanja slobodno nas kontaktirajte na e-mail: info@streetartbelgrade.com

© 2022 Street Art Belgrade. Sva prava zadržana.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram